Wszystko o kompostowaniu
Dobry ogrodnik wie, że najlepszy nawóz dla jego roślin pochodzi z przydomowego kompostownika. Przez cały rok w ogrodzie i na działce zbierają się naturalne odpady, które sprytnie można przekształcić w użyźniającą glebę próchnicę. Wystarczy tylko odpowiedni zbiornik, przemyślana segregacja roślinnych odpadów i… bakterie.
Co warto wiedzieć o kompostowniku?
Kompost to nic innego jak organiczny nawóz pochodzenia roślinnego. Sam proces kompostowania polega na tlenowym rozkładzie odpadów przy pomocy mikroorganizmów. Dzięki temu nawóz jest całkowicie bezpieczny dla środowiska i nie stwarza zagrożenia „przenawożenia” ziemi. A sama gleba zasilona kompostem staje się bardziej pulchna i bogata w próchnicę.
Idealnym rozwiązaniem jest założenie prostego w konstrukcji kompostownika, który utrzyma w ryzach zbierające się i ulegające rozkładowi odpady. Wystarczy zbić ze sobą deski na wzór czworoboku i umieścić je w najmniej uczęszczanym miejscu w ogrodzie.
Na samym dnie kompostownika powinny znaleźć się gałęzie, ułożone w 20 centymetrową warstwę, a na nich elementy naturalnie pochłaniające mikroelementy z wody wnikającej do kompostu: torf, słomę lub ziemię ogrodową. Na samym końcu wrzuca się do skrzynki roślinne odpady (skoszoną trawę, liście, uschnięte kłącza). Warstwy układane naprzemiennie z ziemi ogrodowej i odpadów nie powinny przekraczać 1,5 wysokości. Co bardzo istotne – kompost trzeba regularnie przekopywać co 2 miesiące, tak, by spodnia warstwa znajdowała się na wierzchu, oraz zadbać o odpowiednią ilość bakterii do kompostownika. Czasami same dżdżownice sobie nie poradzą.
Bakterie do kompostownika
Sam czas oczekiwania na nadający się do użytku kompost wynosi nawet 18 miesięcy. Proces można jednak przyspieszyć, jeśli wzbogaci się częściowo przerobione odpady w bakterie do kompostownika (https://bioires.pl/kompostowanie). Biologiczne aktywatory kompostu zawierają nawet 10 miliardów bakterii, wspomagających i przyspieszających kompostowanie oraz mocznik tworzący azotowe środowisko dla szybko rozmnażających się mikroorganizmów. Bakterie do kompostownika efektywnie pobudzają proces rozkładu biomasy w całej objętości kompostu.
Korzyści stosowania bakterii do kompostownika:
- blokowanie wydzielania nieprzyjemnego zapachu kompostu,
- ujednolicenie biomasy kompostowej,
- hamowanie wzrostu fitopatogenów (czynników wywołujących choroby roślin),
- wzmożona i przyspieszona obróbka bioodpadów.